Руският президент Владимир Путин е "формулирал теория за победата“ във войната срещу Украйна, която предполага, че руските войски могат да продължат постепенното си пълзящо настъпление за неопределено време, като попречат на украинците да проведат успешни контраофанзивни операции и да "победят“ в противопоставяне на изтощение срещу Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), пишат от базирания в САЩ "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от УНИАН.

Според анализаторите от мозъчния тръст, руските военни командири сега предпочитат последователни настъпателни операции, които могат да постигнат нещо постепенно, вместо да започнат широкомащабна офанзива, която има за цел да постигне значителни оперативни печалби чрез бързи маневри.

"Путин и руското военно командване... изглежда признават реалността, че руските сили може да трябва да преследват изолирани оперативни цели в продължение на много месеци, ако не и години“, отбелязват от ISW.

Анализаторите смятат, че за да се противопоставят на Путин и да избегне удължаването на войната, западните държави трябва да побързат да осигурят на Украйна необходимата подкрепа за контранастъпателни операции.

"Путин вероятно се надява, че пълзящият напредък на Русия в Украйна ще убеди Запада, че украинската победа е непостижима и че отстъпките върху украинската териториална цялост и суверенитет са по-добри от украинското поражение. Сега Путин не желае да приеме нищо друго освен пълна украинска капитулация“, пишат ISW.