Според анализатори от Института за изследване на войната (ISW) рускиятпрезидент Владимир Путин се опитва да прокара своята "теория за победата", която е насочена към война на изтощение в Украйна, предава Украинская правда.

На 7 юни Владимир Путин формулира така наречената "теория на победата" в Украйна, която предвижда, че руските сили ще могат да поддържат постепенно пълзяща офанзива за неопределено време и да попречат на Украйна да проведе успешни значителни контраофанзивни операции. По този начин Русия ще спечели войната на изтощение срещу украинските сили.

Путин заяви след изказването си на Петербургския международен икономически форум, че Русия няма нужда да провежда поредна призовка на резервисти, подобна на частичната мобилизация през септември 2022 г., тъй като Русия не се опитва бързо да постигне военните си цели в Украйна.

Той признава, че настоящият руски военен контингент, участващ във войната в Украйна (според всичките боеспособни сухопътни сили на Русия към януари 2024 г.), няма да е достатъчен за бърза победа, но предположи, че вместо това руските сили възприемат по-постепенен подход.

Путин заяви, че руските сили се стремят да "изместят" украинските сили "от онези територии, които трябва да бъдат под контрола на Русия", и следователно Русия не трябва да провежда нова вълна на мобилизация.

Той твърди, че усилията на Русия за крипто-мобилизация са достатъчни за такъв подход и че Русия вече е набрала 160 000 нови войници през 2024 г. (цифра в съответствие с докладите, че руските въоръжени сили набират между 20 000 и 30 000 новобранци на месец).

Анализаторите посочват, че оценката на Путин, че постепенният напредък на Русия ще позволи на Русия да постигне целите си в Украйна, се основава на предположението, че украинските сили няма да могат да освободят никаква значителна територия, превзета от руските сили и че руската армия ще може да поддържа настъпателни операции, при които ще се постигат постепенни тактически успехи, въпреки големите загуби.

Оценката на Путин се подкрепя от последните месеци на забавяне на западната помощ и съответните ограничения върху материалната подкрепа на Украйна, което позволи на руските войски да завземат и задържат инициативата по целия периметър на военните действия и да проведат последователни настъпателни операции на територията на Източна Украйна, в резултат на което те постигат постепенни тактически победи.

Коментарите на Путин от 7 юни потвърждават по-ранната оценка на ISW, че ограничаването на западната подкрепа би насърчило Путин да продължи пълзящите настъпателни операции за неопределено време, ако по-бързи операции, които биха довели до бързи решителни резултати, изглеждат недостъпни.

Тази стратегия разчита в голяма степен на способността на Русия да държи инициативата в целия театър на операциите, която украинските сили могат да овладеят, ако Украйна разреши настоящите си предизвикателства с човешките ресурси и получи достатъчна, навременна и последователна западна помощ за сигурността.

"По този начин руските усилия да попречи на Украйна да натрупа персонала и ресурсите, необходими за овладяване на инициативата, са част от подхода на война на изтощение", отбелязват анализаторите.

Анализаторите от ISW продължават да смятат, че Украйна трябва да се възползва от тази инициатива възможно най-скоро, тъй като руските сили получават различни ползи от задържането на инициативата, включително способността да провеждат стратегия за война на изтощението.