Анализатори от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW) анализираха изявленията на руския президент Владимир Путин, че Западът е "враг на Русия“ и Руската федерация "води екзистенциална война срещу Запада в Украйна“, пише "Украинская правда“.

Путин нарече Запада "враг“ на Русия и предположи, че Русия се бие в Украйна, за да победи Запада.

Той отговори на въпрос на руски войник относно помощта на Запада за Украйна по време на среща във военна болница в района на Москва на 1 януари, като каза, че проблемът на Русия не е, че Западът помага на Украйна, а че Западът е "враг на Русия“.

Той добави, че "самата Украйна не е враг (за Русия)“, но че западните играчи, "които искат да унищожат руската държавност“ и да постигнат "стратегическото поражение на Русия на бойното поле“, са врагове на Русия.

По думите му, западните елити се опитват да разбият Русия на пет части и се опитват да направят това с помощта на Украйна, но ситуацията на фронтовете се променя и Русия ще "се справи със (Запада) по-бързо“, отколкото Западът може се справи с Русия на бойните полета в Украйна.

Той добави, че проблемът не е в доставката на западна помощ за Украйна и отбеляза, че Украйна вече е "напълно унищожена“, че от нея "не е останало нищо“ и че "съществува само на подаяния“.

Путин намекна, че Русия води екзистенциална война срещу Запада в Украйна и отбеляза, че западната реторика наскоро се е изместила към това как "бързо да се сложи край на конфликта“.

Анализаторите отбелязват, че тази формулировка означава, че Путин вижда конфликт и потенциални преговори между Русия и Запада, а не конфликт и потенциални преговори между Русия и Украйна.

Путин добави, че Русия също иска да прекрати конфликта между Русия и Запада, но само при условията на Кремъл и подчерта, че Русия няма да отстъпи позициите си.

Според ISW, руският президент не гледа на Украйна като на независим играч и по този начин описва пълномащабното си нахлуване в Украйна като конфронтация между Русия и Запада - умишлено изкривявайки реалността, че Русия е нахлула в Украйна с цел да унищожи суверенитета и териториалната цялост на Украйна .

Акцентът на Путин върху промяната на наративите на Запад може да означава, че той ще възприеме и/или ще представи всяко отслабване на западната подкрепа за Украйна и всякакви украински поражения на бойното поле като руска победа в тази предполагаема руско-западна конфронтация.

Определянето на войната в Украйна от Путин като борба на Русия срещу Запада, а не срещу Украйна, показва, че той не възнамерява да преговаря добросъвестно с Украйна и поставя информационни условия, целящи да убедят Запада да предаде Украйна чрез преговори.

Путин вероятно умишлено и фалшиво представя Украйна като безсилна пионка в конфликта между Русия и Запада, за да прикрие своите експанзионистични и максималистични цели за установяване на пълен ефективен руски контрол над Украйна, отбрлязват още от ISW.

"Изявлението на Путин от 1 януари относно преговорите се отнася до неговото намерение да преговаря изключително със Запада за бъдещето на Украйна в руската сфера на влияние и само за изоставянето на Украйна от Запада“, се казва в доклада.

Преди това Путин следваше подобна линия, когато постави два ултиматума на Съединените щати и НАТО през декември 2021 г., които имаха за цел да принудят Запада да признае сферата на влияние на Русия в Източна Европа, като отстъпи основни елементи от суверенитета на Украйна в името на де- ескалация на конфликта между Запада и Русия.

Всякакъв ангажимент на Запада да преговаря за бъдещето на Украйна, заобикаляйки Украйна, би сигнализирал на Русия, че може да наложи волята си на страни, които смята, че са в нейната сфера на влияние, потенциално включително Финландия и Молдова, за които руските актьори започнаха да създават информационни условия за бъдещи кампании, продължават анализаторите.

Путин може да разшири военните си цели в Украйна, за да включи конфронтация със Запада, за да създаде условия за продължаващо руско военно натрупване и да оправдае големите загуби на бойното поле. Нещо повече, изявленията му вероятно показват, че той подготвя дългосрочно оправдание за поддържане на войските мобилизирани и ангажирани в привидна защита на руския суверенитет срещу Запада.