Украинската армия продължава да подчертава, че фрагментираното и късно пристигане на нови западни оръжия ще позволи на руските войски да се адаптират към тях и ще компенсират възможните оперативни предимства, които тези системи биха могли да предоставят на украинските отбранителни сили. Това посочват от базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Докладът цитира публикация в европейското издание Politico, в която анонимни висши украински офицери отбелязват, че новите западни системи пристигат твърде късно и в недостатъчни количества, за да осигурят най-ефективното оперативно въздействие на бойното поле. Те казват, че руските войски бързо са се адаптирали към незначителните предимства, предлагани от западните оръжия.

Освен това, според офицери, руската армия вече е оптимизирала своята мрежа за противовъздушна отбрана за противодействие на изтребителите F-16, които трябва да пристигнат в Украйна през лятото на 2024 г.

Отбелязва се, че руските войски са демонстрирали способността си да се адаптират към бойните действия в Украйна както чрез масивни, така и постоянни, макар и неравномерни, оперативни, тактически и технологични промени.

"Демонстрираната способност на руската армия да се адаптира, дори и неравномерно или сравнително бавно, означава, че украинските сили имат ограничен прозорец от възможности да се възползват максимално от новите западни системи, за да постигнат оперативно значително въздействие“, се казва в доклада на ISW.

Анализаторите на Института отбелязват, че отделните системи създават специфични предизвикателства за руските войски и ако украинските въоръжени сили са в състояние да използват няколко нови системи едновременно в голям мащаб, за руснаците би било по-трудно да се адаптират толкова лесно и бързо, колкото правеха преди .

"Навременното пристигане на нови западни системи ще позволи на украинските сили значително да отслабят окупационните сили и да предотвратят дори незначителни руски тактически оръжия, също така ще предостави на Украйна необходимите възможности за провеждане на оперативно важни контранастъпателни операции“, се казва в доклада на ISW.