По-нататъшното забавяне на военната помощ от западните съюзници вероятно ще забави усилията на украинските въоръжени сили да възстановят инициативата по цялата фронтова линия. На това ще попречи и планираната от Руската федерация нова настъпателна операция през пролетта и лятото на тази година, пишат в последния си доклад от Института за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Според базирания във Вашингтон мозъчен тръст, недостигът на материали принуждава украинските сили да ги доукомплектова, а несигурността относно бъдещата помощ ограничава украинското оперативно планиране.

"Забавянето в предоставянето на критична помощ ще принуди Украйна да вземе трудни решения относно разпределението на ресурсите между бъдещи оперативно важни контранастъпателни операции и текущи украински отбранителни операции срещу руските нашественици, които сега държат инициативата“, обясняват анализаторите.

Те припомнят съобщението на президента Володимир Зеленски за плановете на украинските въоръжени сили да проведат контранастъпление тази година. Тогава украинският лидер отбеляза, че приоритетна задача остава защитата на територията.

Президентът посочи, че Русия подготвя нова настъпателна операция, която ще започне в края на май или през лятото на 2024 г. Според него това допълнително ще забави възможността Украйна да подготви и започне своето контранастъпление.

Както отбелязва ISW, добре обезпечените украински войски са доказали, че са способни да предотвратят дори незначителни успехи на Русия по време на широкомащабни настъпателни операции и са способни да нанесат значителни загуби на противника си.

"Помощта на Запада е от решаващо значение както за способността на Украйна да концентрира материални и човешки ресурси за бъдещи контраофанзивни операции, така и за способността ѝ да отслаби руските офанзивни усилия достатъчно, за да може Украйна да овладее инициативата в целия театър на операциите“, заключават от ISW.