Според експерти от базирания във Вашингтон Институт за изучаване на войната (ISW), за да използват F-16, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да съсредоточат усилията си върху унищожаването на противовъздушната отбрана в руския тил и в окупираните територии, използвайки западните далекобойни оръжия, пише изданието "Украинска правда“.

Украйна обяви, че е получила първата партида американски изтребители F-16 – президентът на страната Володимир Зеленски потвърди доставката в изявление от 4 август. В тази връзка той благодари специално на Дания, Нидерландия и САЩ.

"ISW продължава да оценява, че Украйна ще се нуждае от значителен брой самолети F-16, за да ги разположи в мащаба, необходим за успешното интегриране на изтребителите в по-широката й система за противовъздушна отбрана“, пишат анализаторите.

Украйна също ще трябва да продължи усилията си да победи руската противовъздушна отбрана зад руските линии и в окупираната украинска територия с предоставени от Запада оръжия с голям обсег, за да може да използва самолетите F-16, се допълва още в доклада.

Коментатори и официални лица в руското информационно пространство често заявяваха, че доставките на западни оръжия за Украйна са "червена линия“, преминаването на която ще принуди Москва да прибегне до ответна ескалация.

Експертите обаче отбелязват, че Русия многократно е доказвала, че препратките към предполагаемите "червени линии“ са рефлексивна управленска техника, предназначена да принуди Запада да се откаже от предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна.