Украинската армия, в хода на контранастъпателните операции от началото на лятото и към момента, си е върнала толкова територия, колкото руските войски са превзели за повече от шест месеца. Такива изчисления правят в базирания във Вашингтон "Институт за изучаване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Контранастъпателни действия на въоръжените сили на Украйна

На 10 юли украинските войски са провели контранастъпателни операции в поне три сектора на фрона на Бахмутско и Мелитополско направление.

Според Генералния щаб на ВСУ са напреднали до 1 километър в Бердянск и Мелитополски направления, а от началото на контранастъпателните операции тук - с 8,6 км.

Въз основа на собствените си данни за терена експертите на ISW са изчислява, че от началото на украинската контраофанзива на 4 юни ВСУ са си върнали приблизително 253 квадратни километра територия.

В същото време мозъчният тръст отбелязва, че украинските официални доклади за освободените територии се различават от данните на ISW. Това се обяснява с факта, че Украйна "изчислява първоначалния си контрол над територията по различни начини", се казва в доклада.

"Руските сили са превзели само 282 квадратни километра в целия театър на военните действия от 1 януари (2023 г.). За пет седмици украинските сили са освободили почти толкова територия, колкото руските войски са превзели за повече от шест месеца“, се казва в материала.

Украински официални лица заявиха още на 10 юли, че украинските въоръжени сили контролират са поставили руските линии за снабдяване край Бахмут под огневи контрол.

Други акценти на ISW:

Началникът на руския генерален щаб и главнокомандващ генерал Валери Герасимов направи първата си публична поява след бунта на ЧВК "Вагнер“ и Евгений Пригожин.

Кремъл и служители на западното разузнаване съобщиха, че руският президент Владимир Путин се е срещнал с основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин на 29 юни (и/или 1 юли) след въоръжено въстание на наемниците на 24 юни.

Военен кореспондент, свързан с Кремъл, описа срещата между Путин и Пригожин като опит на Кремъл да "меко" да замени Пригожин и да преструктурира ЧВК "Вагнер".

Публичното появяване на Герасимов и признанието за срещата между Путин и Пригожин вероятно е част от по-широк наративен опит на Кремъл да се представи като напълно контролиращ последиците от бунта на "вагнеровците“, както и да привлече онези, които клонят към лоялност на тази ЧВК и особено на самия Пригожин.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че специалните части "Ахмат" са били разположени на Бахмутско направление, но местен украински командир отрече да се е сблъсквал с чеченски сили, предполагайки, че тези чеченски елементи не са имали значителен принос към фронтовите линии.

Руските и украинските войски нанасят удари по линията Купянск-Сватово-Кременная и край Бахмут.

Руските войски нанесоха наземни удари по линията Авдиевка-Донецк.

На 10 юли въоръжените сили на Украйна проведоха контранастъпателна операция южно от Орехов в западната част на Запорожка област.

Според командващия Сухопътните войски на ВСУ Александър Сирски, в момента украинците продължават настъплението в Бахмутско направление. По-специално, те се опитват да изтласкат руснаците от Клещеевка.