Днес Русия има ограничена отбранителна промишлена база за производство на оръжия и недостатъчен брой производствени линии за производство на танкове. Но това не пречи на Москва да произвежда достатъчно количество техника със сегашните темпове, за да поддържа военните си усилия в средносрочен и дългосрочен план. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец отбеляза, че руската отбранителна промишлена база не е толкова продуктивна, колкото я позиционира Кремъл, но днес все още е в състояние да поддържа бойния потенциал на руската армия.

Според Съвета за сигурност руската отбранителна промишленост е достигнала своя връх в производството през септември 2023 г., с 38,9% по-високо от средното месечно производство през 2022 г., и е отбелязала стабилен спад през следващите месеци.

Машовец казва, че руската отбранителна промишленост се опитва да компенсира недостига на работна ръка със средна и висока квалификация, както и невъзможността да получи необходимото индустриално производствено оборудване, резервни части и сервиз, за ​​да поддържа темпото и обема на производството на оръжия.

Според наблюдателя китайските компании са по-малко склонни да предоставят оборудване и резервни части на Русия. Западните компании не желаят да сервизират или доставят резервни части за тези машини поради санкции. Русия обаче е придобила много индустриални производствени системи от западни страни още преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

Военният анализатор Александър Коваленко отбеляза, че обемите на производство на танкове, отчетени от Руската федерация през последните години, са предимно ремонтирани и модернизирани машини, взети от складовете, а не нови оръжия.

Според него основният руски производител на танкове "Уралвагонзавод" може да произвежда приблизително 60-70 танка Т-90 годишно при идеални условия. Тоест компанията произвежда от три до шест нови танка от този модел всеки месец.

Производителите на танкове "Уралвагонзавод", "Омсктрансмаш" и 103-ти бронетанков ремонтен завод в Чита (Забайкалски край) са фокусирани основно върху възстановяването, ремонта и модернизацията на готови танкове. В същото време днес Уралвагонзавод е единственият производител на нови танкове.

"Руският отбранителен промишлен комплекс може да се изправи пред предизвикателства в близко бъдеще и засилените мерки за избягване на санкции и партньорства с държави като Китай и Северна Корея биха могли да помогнат за компенсиране на настоящите недостатъци в средносрочен до дългосрочен план“, се казва в доклада на ISW.

По-рано беше съобщено, че руската отбранителна индустрия може да произвежда най-малко 100 основни бойни танка на месец.

По последни данни на ВВС на украинските въоръжени сили Русия, както и в предходния период, разполага с около 900 високоточни ракети с голям обсег.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната съобщи, че руските войски не са използвали крилати ракети "Калибър" за удари по Украйна от средата на септември 2023 г., вероятно с цел създаване на ракетен резерв.