За да избегнат привличането на вниманието към неуспехите в постигането на заявените стратегически цели в Украйна и по-малките цели за превземане на цялата Луганска и Донецка област, както и значителните загуби на личен състав в Русия, официални лица и държавни медии в страната са се въздържали от коментари по повод втората годишнина от началото на пълномащабната инвазия. Това се казва в поредния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от "Украинская правда“.

Анализаторите отбелязват, че скорошно руско проучване на общественото мнение е показало, че руските настроения по отношение на войната в Украйна са останали до голяма степен непроменени през последните месеци и че повечето руснаци са до голяма степен апатични към войната, въпреки че не подкрепят втора вълна на мобилизация.

Руският президент Владимир Путин и руски официални лица вероятно са се въздържали да отразяват втората годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия в опит да поддържат обществената апатия към войната, което отчасти позволява на руските официални лица да продължат войната без значителна обществена реакция, пишат специалистите.

ISW оценява, че Путин вероятно е наясно, че втора вълна на мобилизация като цяло ще бъде непопулярна и е загрижен, че подобна мярка ще предизвика широко недоволство. Путин обаче може да бъде по-малко загрижен за обществените настроения след преизбирането си през март 2024 г. и да реши, че военните нужди на Русия надвишават рисковете от широко разпространено вътрешно недоволство.