Въоръжените сили на Украйна активно унищожават руска бронетехника на Авдеевското направление. Според данните на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), за три дни руснаците са загубили 41 единици техника на този участък от фронта, предава "Украинская правда“.

В доклада се отбелязва, че руските войски наскоро са извършили потвърдено придвижване югозападно от Авдеевка.

Геолокационни изображения, публикувани на 17 януари, показват, че руските войски са атакували и превзели позиция източно от Невелское (югозападно от Авдеевка).

Командирът на Таврическата група на украинските войски, бригаден генерал Александър Търнавски, заяви на 18 януари, че руските войски вероятно активно използват бронирани машини в посока Авдеевка за подкрепа и разполагане на пехота и че тази тактика е довела до загубата на 41 бронирани машини от руснаците, включително 17 танка през последните три дни.

Говорителят на Таврическата групировка на ВСУ Александър Щупун отбеляза, че руските войски обикновено използват един или два танка, няколко бронетранспортьора и МТ-ЛБ (верижни бронирани бойни машини) за транспортиране на пехотата, преди бързо да се изтеглят, след което украинските войски атакуват бронираните машини.

Руски и украински източници съобщиха, че позиционните боеве продължават северозападно от Авдеевка близо до Степное, Новокалиново и Новобахмутовка; близо до коксовия завод в северозападната част на Авдеевка и индустриалната зона в югоизточната част на Авдеевка; западно от Авдеевка близо до Северни и югозападно от Авдеевка близо до Первомайски и Невелски.