Руските войски продължават настъпателните операции в Харковска област, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отблъскват атаките им и си връщат позиции в град Волчанск. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за излследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 2 юни, показват, че ВСУ са си върнали позиции по улица "Духовна“ в центъра на Волчанск. Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 3 юни, показват руски и украински сили, участващи в ръкопашен бой на същата улица, което предполага, че ВСУ контраатакуват, за да си върнат контрола над позицията.

В същото време руските сили са настъпили северно от Харков в посока Липци. Геолокационни кадри от 31 май показват руски войски, напредващи към сгради по протежение на улица "Студенческая“ в северозападната част на Глубокое (северно от Липци). Вечерта на 2 юни и следобед на 3 юни украинският генерален щаб докладва за боеве край Липци.

Основната цел на Руската федерация остава същата - да изтласка украинските войски от международната граница с Белгородска област и да постави Харков в обсега на артилерията си.

На 2 и 3 юни руските войски са продължили наземните атаки в посока Северск (североизточно от Бахмут) в района:

Верхнокамянское (източно от Северск);

Ивано-Даровка (югозападно от Северск);

Раздоловка (южно от Северск); Виемка (югоизточно от Северск).

На 3 юни руските войски са продължили сухопътните атаки в района на Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

Скорошни геолокирани кадри от края на май и началото на юни показват, че малка група руска пехота в транспортно превозно средство е успяла да пресече канала Северски Донец в Донбас, но групата вероятно не е удържала позицията.

Руснаците също са продължили атаките източно от Часов Яр в района на Ивановское и югоизточно от Часов Яр в района на Клещеевка и Андреевка. Украинският генерален щаб също съобщи за боеве в района на Алебастрово на 3 юни, вероятно визирайки такива до жп спирка "Алебастрово“ североизточно от Андреевка.

Съобщава се, че подразделения на руската 200-а мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус на Ленинградския военен окръг) продължават боевете край Калиновка, а подразделенията на 98-а въздушнодесантна дивизия (ВДВ) продължават да се бият в северните покрайнини на микрорайона "Канал“.

Геолокирани кадри, публикувани на 3 юни, показват руски войски, които напредват по магистрала М-30 западно от Нетайлово (западно от Авдеевка), наближавайки Карловка.

Боевете също са продължили северозападно от Авдеевка в района:

Новоалександровка, Очеретино, Новопокровски, Новоселовка Перши и Калиново;

Западно от Авдеевка в района на Уманское и Яснобродовка;

Югозападно от Авдеевка в района на Невелское.