Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали няколко позиции североизточно от Волчанск и са напреднали по улица "Соборная". В същото време руските войски са напреднали към канала Северски Донец-Донбас в централната част на Калиновка (северно от Часов Яр). Това се посочва в последния доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 20 юни, показват, че ВСУ неотдавна са си върнали няколко позиции североизточно от Волчанск и са напреднали по улица "Соборная" (северната част на града).

Руски блогър твърди, че руски войски са нанесли удари по украински позиции по улиците "Гогол" и "Олес Досвитный" в центъра на Волчанск, но ISW не намира доказателства за руски позиции в този район. Анализаторите предполагат, че украинските въоръжени сили поддържат позициите си в района въпреки предишните изявления на Русия.

Блогърът също така твърди, че руските сили са завзели две сгради на територията на волчанския агрегатен завод. ISW не намери визуално потвърждение на това твърдение.

Друг руски блогър твърди, че руските сили държат позиции на около 300 метра от река Волча край Волчанск. Друг блогър твърди, че руските сили са напреднали до 1,55 км в посока село Тихое (непосредствено източно от Вовчанск). В същото време Генералният щаб на ВСУ заяви, че силите за отбрана са отблъснали руските атаки край Тихое, потвърждавайки предишни руски съобщения, че украинските сили са си върнали селото.

Също така представител на украинската група сили "Хортица", подполковник Назар Волошин, заяви, че руските атаки край Волчанск са станали по-малко интензивни от сутринта на 20 юни.

На 19 и 20 юни руските войски продължиха настъпателните действия на линията Купянск, Сватово, Кременная, но не са постигнали потвърдени успехи.

Руски блогъри твърдят, че руските войски са напреднали на дълбочина до 1,13 км по фронт с ширина 2 км западно от Плошчанка (северно от Кременная) и на дълбочина до 300 м в горския район край Торск. Въпреки това ISW все още не разполага с визуално потвърждение.

Наскоро руските сили са провели механизирана атака на сили с приблизителен размер на взвод в посока Северск. Към 20 юни се съобщава, че руските войски са постигнали незначителен напредък в други части на района.

На същия ден Държавна гранична служба на Украйна публикува геолокационни кадри на украински войски, които отблъскват руска атака с размер до около взвод, която се движи югоизточно от Виемка (югоизточно от Северск). Те включват един танк и две БМП. Руски блогър също съобщи, че руснаците са атакували в близост до Виемка.

Друг блогър твърди, че РФ е напреднала до 1 км югозападно от Раздоловка (южно от Северск и югозападно от Виемка). Друг блогър твърди, че армията на РФ напредва още по на север в района на Белогоровка (североизточно от Северск). Анализаторите на ISW обаче не са видели визуални доказателства за руско настъпление в тези райони.

Генералният щаб на ВСУ съобщи, че на 19 и 20 юни украинските сили са отблъснали руски атаки източно от Северск, близо до Верхнекаменское и до Раздоловка.

Геолокационни кадри, публикувани на 19 юни, показват, че руснаците са напреднали до брега на канала Северски Донец-Донбас в централната част на Калиновка (северно от Часов Яр) в района, където каналът минава под земята.

Анализаторите стигат до заключението, че ако руските сили успеят да се възползват правилно от това настъпление, те ще могат да атакуват Часов Яр от север и да застрашат украинските позиции в центъра на града, без да се налага да преминават каналите, за да влязат в селището. Отбелязва се, че досега руските сили не са успели да преминат канала там, където той минава над земята в квартал "Канал" (най-източната част на Часов Яр).

Руски блогъри съобщават и за руски успехи в квартал "Канал" в Калиновка. Подполковник Назар Волошин, говорител на украинската войскова група "Хортица", отбелязва на 20 юни, че руските войски са възобновили фронталните атаки на пехотата в посока Часов Яр, след като наскоро са понесли повече загуби по време на неуспешни механизирани офанзиви.

На 19 и 20 юни руските войски са продължили офанзивите в посока Торецк (югозападно от Часов Яр и западно от Горловка), но не са имали потвърдени успехи.

Анализаторите съобщават, че руските войски наскоро са напреднали северозападно и югозападно от Авдеевка.

Така например публикуваните на 20 юни геолокационни кадри показват, че руснаците са постигнали незначителни успехи на южния бряг на Самоиловското дефиле североизточно от Сокол (северозападно от Авдеевка), което като цяло съответства на руските военни изявления.

Допълнителни кадри от геолокация, публикувани на 19 юни, показват, че руските сили напредват по северния бряг на язовир Карловка (югозападно от Авдеевка), а руски блогъри съобщават за руски успехи край язовира на 20 юни.

Блогърите твърдят също, че руските сили настъпват в покрайнините на Карловка и западно от Нетальово (и двете на юг от язовир Карловка и югозападно от Авдеевка), както и в района на Яснобродовка (западно от Авдеевка), но МСС не откри визуално потвърждение на тези твърдения.

Волошин отбеляза, че руските сили използват по-малко бронирани превозни средства при атаките западно от Авдеевка, отколкото преди, и сега разчитат на малки групи лека пехота на всъдеходи или мотоциклети, за да улеснят придвижването по горските пояси.

Наскоро руските сили са напреднали югозападно от Донецк. Кадри от геолокация, публикувани на 19 юни, показват, че частите на руската 155-а бригада морска пехота наскоро са извършили малък напредък западно от село Сладкое (югозападно от Донецк). Руски блогъри също твърдят, че руски войски на мотоциклети напредват в района.

Анализатори отбелязват, че на 19 и 20 юни руските сили са продължили наземните атаки западно от Донецк в района на Красногоровка, Георгиевка и Максимиляновка и югозападно от Донецк в района на Победа, Константиновка, Парасковиевка и Водяное.

На 20 юни руските сили продължават наземните атаки в граничната зона на Донецко-Запоризката област край селата Урожайное и Временовка (и двете южно от Велика Новоселска).

На 20 юни продължиха позиционните боеве в западната част на Запорожка област край Малая Токмачка (северозападно от Работино), но нямаше потвърдени промени на фронтовата линия в този район.

На 19 и 20 юни позиционните боеве продължават на източния ляв бряг на Херсонска област, включително в района на Кринки.

Руски блогър съобщава, че руски военнослужещ, действащ на Херсонското направление, е заявил, че руските сили имат проблеми поради ефективната електронна борба на украинските въоръжени сили (ВСУ).