На 13 и 14 август Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са се придвижили в Курска област на Руската федерация. Украинците са постигнали значителни териториални успехи в близост до редица населени места. Както пише Институтът за изследване на войната (ISW), геолокационни кадри от 13 август показват, че украинските сили действат в източната част на Журавли, Курска област, и напредват, предава УНИАН.

Геолокационни кадри от 14 август, излезли в украинските медии, показват как украинците са стигнали до Суджа. Това предполага, че Украйна контролира поне част от града и вероятно околностите му.

Друг кадър от 14 август показва, че ВСУ действат северозападно от Уланки. Това предполага, че те наскоро са настъпили в района. Освен това украинците наскоро имаха малък успех в западната част на Камишни.

На 14 август руски източници заявиха, че украинските въоръжени сили са започнали да действат в района на Гири и Белица.

"Украинските войски действат в границите на украинската офанзива, обявена от максималистите, това показва, че украинските въоръжени сили продължават да действат по-близо до международната граница в района на Курск“, отбелязват анализатори.

ISW вярва, че украинските операции в района на Курск създават осезаемо въздействие върху отбраната, логистиката и сигурността в Русия. Сателитни изображения на Maxar от 12 август показват наскоро изкопана поредица от полеви укрепления, включително окопи и противотанкови ровове, югозападно от Лгов по магистрала Е38 Лгов-Рилск-Глухов. Изображенията също така показват скорошната поява на полеви укрепления близо до магистрала 38К-024 южно от Лгов.

Тези нови укрепления са разположени на приблизително 17 километра северно от най-отдалеченото обявено украинско настъпление в района на Курск, което показва, че руските сили са загрижени за възможно продължително и бързо механизирано украинско настъпление на север.

Руснаците са особено загрижени за главните магистрали и вероятно се опитват да вземат предпазни мерки, за да защитят критичните наземни комуникационни линии, за да осуетят украинските маневри, особено по маршрути Е38 и 38К.