Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са възстановили позициите си в Харковска област край Липци по време на контраатака, но напредване на руските военни е регистрирано край Волчанск. Също така руските войски натискат край Сватово и Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на Института за изучаване на войната (ISW).

Съобщава се, че наскоро ВСУ са си възвърнали позициите край Липци на 18 юни.

Заместник-командирът на действащ в района батальон за безпилотни самолети на ВСУ е заявил, че през последните няколко дни украинските сили са отблъснали позиции край Глубокое (северно от Липци).

Руски военни кореспонденти също твърдят, че ВСУ са продължили контраатаките край Глубокое.

Командир на батальон на ВСУ е заявил, че руските сили постоянно атакуват и бързо попълват резервите в Харковско направление, което допринася за високата интензивност на бойните действия в района.

Няколко руски източника твърдят, че ВСУ разполагат подкрепления по-близо до фронтовата линия в северната част на Харковска област, демонстрирайки опити за отвоюване на територии, завзети от руските войски.

На 17 и 18 юни продължават сраженията и край Липци, Зеленово и Нескучне.

Наскоро руските войски са напреднали във Волчанск. Геолокационни кадри, публикувани на 18 юни, показват, че руските сили наскоро са напреднали леко на територията на Завода за инертни материали в центъра на Волчанск.

На 18 юни боевете във Волчанск продължават, а руски военен кореспондент твърди, че фронтовата линия във Волчанск често е неясна, след което украинските и руските сили могат да заемат позиции "на няколко метра една от друга".

Наскоро руските войски са напреднали леко западно от Кременная, като на 18 юни продължават атаките по линията Купянск-Сватово-Кременная.

Кадри от геолокацията, публикувани на 18 юни, показват, че руските сили наскоро са извършили леко настъпление североизточно от Торское.

Бригадата, действаща по Сватското направление, заявява, че частите на руските 3-та и 144-та мотострелкова дивизия, включително танкови полкове и подсилени с допълнителни подразделения на специалните сили, се опитват да напреднат по линията Чернещина-Первомайское, за да превземат Борова.

Бригадата отбеляза, че руските сили на 18 юни значително са активизирали бойните действия по Сватвенското направление.

Украински източници съобщиха, че руските войски са съсредоточили големи сили от до 10 000 души личен състав и 450 единици военна техника, включително 200 артилерийски системи, по направлението Райгородка - Нововодене и че руските войски от няколко седмици търсят слаби места в отбраната.

Руските военни кореспонденти твърдят, че на 17 и 18 юни руските сили са напреднали западно от Крахманое към Песчаное.

На 17 и 18 юни руските войски са продължили атаките си край Синковка, Ивановка, Степна Новоселовка, Котляровка, Берестивое, край Грековка и Макеевка, Тернив и в района на Серебрянското горско стопанство.

На 18 юни руските войски са засилили локалните настъпателни действия в посока Северск.

На 17 и 18 юни руските войски продължават настъплението си в района на Верхнекаменское, Спорное и Виемка, както и в района на Раздолевка.

Генералният щаб на ВСУ докладва, че на 18 юни руските войскиса засилили настъпателните действия в Северското направление.

На 18 юни руските войски продължават да атакуват района на Часов Яр, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

На 17 и 18 юни руските войски продължават атаките в източната част на Часов Яр, в микрорайона Нови, край Григоровка, Богдановка, Ивановске и край Клещеевка и Андреевка.

Генералният щаб на ВСУ съобщава, че на 18 юни руските сили са извършили и 5 наземни атаки в посока Торецк, край Ню Йорк, Северний и Южний.

Наскоро руските войски са напреднали на северозапад и на запад от Авдеевка.

На публикуваните на 18 юни геолокационни кадри се вижда как руските сили напредват северно от Сокол, а руски военен кореспондент твърди, че силите наРусия са напреднали дори северно от селището.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 17 и 18 юни, показват, че руските войски напредват и в полетата, приближаващи източните покрайнини на Яснобродивка.

Руски блогъри са заявили също така, че руските войски са напреднали северозападно от Архангелское, в рамките на Сокол, към Евгеновка, североизточно от Евгеновка и северно от Уманск, но ISW не намери потвърждение на тези твърдения.

Сраженията продължиха и на 17 и 18 юни край Новоалександровка, Новоселовка Първа, Калиново, Александропол и Новопокровское, край Уманск и Нетилово.

Представител на бригада на ВСУ, която вероятно се сражава в Донецка област, е заявил, че руските войски действат на малки групи от по 5-6 души с мобилно оборудване за радиоелектронна борба, вероятно за защита от безпилотни летателни апарати.

На 18 юни руските войски са продължили настъпателните си операции западно и югозападно от Донецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия.

На 17 и 18 юни руските войски са продължили атаките край Красногоровка и Георгиевка, край Парасковевка, Максимилиановка, Константиновка и Владимировка.

Руските военни кореспонденти твърдят, че руските войски атакуват околностите на Константиновка и Максимиляновка, но все още не са навлезли в населеното място.

Един от блогърите е заявил, че руските войски са изтласкали украинските сили от Прасковивка, но все още не контролират всички населени места.

На 17 и 18 юни руските сили продължиха атаките си в близост до административната граница на Донецка и Запорожка област, близо до Урожайное и Новодоровка, но нямаше потвърдени промени на фронтовата линия.

Съобщава се, че руските войски за радиационна, химическа и биологическа защита от 36-та ООС нанасят удари с термобарична артилерия ТОС-1А край Урожайное.

Публикуваните на 18 юни геолокационни кадри показват как украинските войски нанасят удари по руска термобарична артилерийска система ТОС-1А източно от Старомлиновка с помощта на дрон- FPV.

На 17 и 18 юни руските войски продължават настъплението си към западната част на Запорожка област, но не постигат напредък.

Съобщава се, че руските войски са атакували край Малая Токмачка и Новоданиловка.

Руски военен кореспондент твърди, че украинските сили продължават да използват голям брой безпилотни летателни апарати FPV в Запорожското направление и че тези апарати продължават да затрудняват руските атаки в района.

На 17 и 18 юни руските и украинските войски продължават да водят позиционни боеве на левия бряг на Херсонска област в района на Кринки и казашките лагери.