Украйна може да постигне определени асиметрични резултати в отговор на настъпателните операции на руските войски, като нанесе удари по територията на Руската федерация с ограничен брой оръжия, предимно собствено производство. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Килиро Буданов разкри, че военните на Киев планират да противодейства на бъдещите настъпателни операции на Москва чрез продължаване на атаките срещу руски военни цели на нейна територия.

Според експерти тези обявени удари на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на руска територия са компонент от кампанията на Киев за деградиране на индустрии, които поддържат военни усилия и военни способности в тила на силите на Москва.

"Неотдавнашните украински удари, насочени към руската военна инфраструктура в Русия, застрашиха преработването и износа на петрол и увеличиха натиска върху руския чадър за противовъздушна отбрана. Атаките показаха, че Украйна може да постигне някои асиметрични ефекти чрез удари с ограничен брой предимно местно произведени оръжия“, отбелязват анализаторите на ISW.