Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са си върнали загубени по-рано позиции при Селидово на Покровско направление, докато руските войски продължават да настъпват край Торецк и Велика Новоселка. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските сили наскоро са настъпили близо до Торецк. Геолокационни кадри, публикувани на 12 октомври, показват, че те са постигнали малък напредък в източната част на Торецк.

Представителят на Луганската групировка войски на ВСУ майор Анастасия Бобовникова съобщи на 12 октомври, че руснаците се обличат в цивилни дрехи по време на щурмови операции в Торецк, което е военно престъпление – ако бъде потвърдено.

Украински войници наскоро са си върнали загубените позиции югоизточно от Покровск. Геолокационни кадри, публикувани на 13 октомври, показват, че ВСУ са поели контрол над позиции северно от Селидово.

Руското министерство на отбраната обяви, че силите на Москва са превзели Михайловка, но ISW изчислява, че те са окупирали това селище към 22 септември.

Руските войски настъпват и в района на Луч, Миролюбовка, Мирноград, Цукурино, Новодмитровка, Сухой Яр, Лисовка, Селидово, Крутой Яр, Кременная Балка, Кураховка, Новоселидовка, Горняк, Желанное Второ, Звездное и Измайловка.