Украинските военни в хода на контранастъпателните операции в района на Запорожие най-вероятно са пробили най-подготвената отбранителна линия на руската армия, а следващите може да не са толкова силни, предполагат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изучаване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Командирът на Таврийската оперативно-стратегическа групировка на ВСУ Александър Тарнавски говори за контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в интервю за The Guardian на 2 септември. Той отбеляза, че украинските бойци решително са пробили "първата линия на отбраната" и Търнавски очаква по-бързи успехи, тъй като въоръжените сили на Украйна ще окажат натиск върху по-слабата "втора линия" на отбраната на руснаците.

Украинските сили за отбрана са напреднали към поредната серия от подготвени руски отбранителни позиции в определени райони около селцето Работино в западна Запорожка област, въпреки че много руски източници твърдят, че тези позиции са първият, а не вторият отбранителен слой в многослойната отбрана. на руската армия в Южна Украйна.

Отбелязва се, че украински официални лица и руски "военни кореспонденти" използват различна терминология, за да опишат едни и същи позиции.

Тарнавски смята, че руските войски са изразходвали 60% от времето и ресурсите си за изграждане на редица отбранителни позиции, които украинските въоръжени сили сега са пробили, и само 20% за всеки от двата последващи отбранителни слоя на юг.

Украински военни изтъкват специално, че настъпателните сили на украинските въоръжени сили в южната част на страната могат да действат по-свободно в райони с по-редки руски минни полета.

Александър Щупун, говорител на съвместния пресцентър на Силите за отбрана на Таврида, заяви на 3 септември, че минните полета в близост до следващата серия от руски отбранителни позиции са по-малко плътни от първоначалния отбранителен слой, през който украинските въоръжени сили напреднаха.

Щупун и Тарнавски настояват, че въоръжените сили на Украйна разполагат повече техника в тези райони и прехвърлят повече техника и войски към следващия руски отбранителен ешелон. В същото време офицерите признаха, че минните полета ще продължат да представляват значителна заплаха.