Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са отблъснали механизирана атака на руските войски в Харковска област. Силите на Москва продължават да извършват трансгранични набези в района, а в Донецка област настъпват край Кременная, Авдеевка и близо до самия град Донецк. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски продължават периодичните трансгранични нападения в Харковска област и според съобщенията са навлезли в малко гранично селище северозападно от Харков.

Говорителят на групировката войски "Харков“ на ВСУ полковник Юрий Повх обяви на 4 юли, че руска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) е влязла в село Сотницки Казачок (непосредствено на границата на Харковско-Белгородска област, приблизително на 45 километра северозападно от Харков). По думите му ВСУ все още се опитват да идентифицират и отблъснат руската група.

Повх отбеляза, че руските войски се опитват да създадат точки на напрежение по международната граница с помощта на ДРГ.

Това е в съответствие с оценката на експертите от ISW, че руските нашественици извършват периодични трансгранични нападения в Северна Украйна, за да отклонят ВСУ от други критични зони на театъра на операциите, се казва в доклада.

Така по-рано Държавната гранична служба съобщи за руски набег в Сотницки Казачок на 26 юни.

Руските военни кореспонденти твърдят, че силите на Москва са почти "напълно“ превзели селото и постигат "добър напредък“ в района, въпреки че ISW все още не е забелязал визуално потвърждение за дългосрочно руско присъствие в Сотницки Казачок.

Геолокационни кадри, публикувани на 4 юли, показват как ВСУ отблъскват руска усилена механизирана атака с размер на взвод северно от град Харков, близо до Красное.

Това по-специално е първото визуално потвърждение, наблюдавано от анализаторите на ISW за механизирана руска атака от най-малко един взвод в района след окупационната офанзива в областта в средата на май.

На кадрите се вижда как пет руски бронетранспортьора западно от Красное атакуват в посока Глубокое. ВСУ унищожават три от тях.

Геолокационни кадри показват още, че руските войски са превзели целия Волчански агрегатен завод във Волчанск, въпреки че кадрите "предоставят ясно доказателство за промяна, която според ISW вероятно е настъпила в средата на юни“, се казва още в доклада. На видеото се виждат руски войски, действащи в югозападната част на Агрегатния завод, което показва, че те са поели контрол над целия комплекс.

Руски и украински източници също съобщиха за продължаващи тежки боеве във Волчанск на 4 юли.