Украинските оператори на дронове подобряват способността си да прихващат руски БПЛА с голям обсег, докато все още са във въздуха. Това ще позволи на ВВС на украинските въоръжени сили да облекчат натиска върху системите за ПВО с малък и среден обсег.

Според Института за изследване на войната (ISW) това се потвърждава от множество видеозаписи на украинските военни. По-специално, на 1 юни те са използвали FPV дрон, за да унищожат руските разузнавателни дронове ZALA и "Орлан 10“ близо до град Велика Новоселка в Донецка област, предава УНИАН.

На 29 юни Харковската оперативна група на войските разпространи кадри от украински БПЛА, който прехваща руски "Ланцет“ във въздуха в посока Харков.

Анализаторите казват, че военните от двете страни подобряват способността си да използват дронове за прихващане на вражески дронове на тактическо ниво. Въпреки това, ISW все още не е видяла доказателства, че руските сили са способни да използват БПЛА, за да атакуват украински или разузнавателни дронове с голям обсег във въздуха.

През последните месеци обаче руснаците са се възползвали от ограниченията върху системите за противовъздушна отбрана, за да използват по-свободно разузнавателни дронове дълбоко зад линиите. Това им е позволио да усъвършенстват своите разузнавателно-огневи и разузнавателно-ударни комплекси.

Според анализаторите способността на украинските ВВС да използват евтини и достъпни БПЛА за прихващане на впо-скъпи разузнавателни дронове вероятно ще отслаби руския капацитет. Това от своя страна ще спомогне за запазването на скъпите и дефицитни ПВО прехващачи с малък и среден обсег за по-сериозни цели.

"Руските и украинските въоръжени сили сега се конкурират технологично между настъпателните и отбранителните сили. Способността на Украйна да внедрява технологични иновации, които изпреварват руските адаптации, е от решаващо значение за способността на въоръжените сили на Украйна да неутрализират настоящите предимства на Русия в материалното обезпечение“, заключават експертите.