След пробива на първата линия на отбраната на руските войски в района на Запорожие, бойците от въоръжените сили на Украйна разширяват образувалата се пролука и прехвърлят още техника и личен състав в тактическия тил на това звено. Това пишат от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирани от РБК-Украйна.

Леката пехота на въоръжените сили на Украйна сега се е придвижила към позициите зад противотанковите ровове и противотанковите препятствия "зъбите на дракона“ на руснаците, които съставляват настоящия отбранителен слой на руските войски преди настъплението на украинските военни в западната част на Запорожка област.

Украинските сили за отбрана вероятно възнамеряват да задържат тези позиции.

В същото време експертите на ISW все още не са готови да оценят, че украинските сили са пробили това ниво на руската отбрана, тъй като в тези райони не се наблюдава тежка техника на въоръжените сили на Украйна.

Геолокирани кадри, публикувани на 4 септември, показват украински сили, които напредват към позиции на горски пояс източно от руските противотанкови ровове и бариери от драконови зъби, част от трислойна отбрана непосредствено на запад от Вербове (18 км югоизточно от Орехов).

Геолокирани кадри от 4 септември показват, че украинската лека пехота също се е придвижила по-нататък към линия от подготвени руски отбранителни позиции по протежение на пътя, водещ на северозапад към Вербово.

Други геолокационни кадри, публикувани на 4 септември, показват, че ВСУ са напреднали към руски отбранителни позиции между Работино (10 км южно от Орехов) и Новопрокоповка (13 км южно от Орехов).

Според доклада украинските въоръжени сили разширяват пробива, който вече са направили в една руска отбранителна връзка, и се съобщава, че прехвърлят повече оборудване и личен състав в тактическия тил на тази връзка.

"Украинските сили изглежда навлизат в непосредствена близост до все още непрекъснатата руска отбранителна линия, която минава северозападно от Вербове и северно от Солодка Балка (20 км южно от Орехов), с пехотни атаки и тежък артилерийски огън по руски позиции във вътрешността и към южно от този слой“, се посочва в публикацията.

Институтът за изучаване на войната добавя, че разполагането на украинска тежка техника и по-големи сили в тези райони, отколкото ISW е виждал досега, би означавало както пробив в този руски отбранителен слой, така и опит за разширяване на този пробив.