Украинските войски успешно провеждат контранастъпателни операции по административната граница между Запорожка и Донецка област. Също така Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да държат позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област близо до Антоновския мост. Това пишат от Института за изучаване на войната (ISW), цитирани от РБК-Украйна.

Ситуацията в Харковска и Луганска области

Геолокационни кадри показват, че руските сили са напреднали източно от Котляровка към 11 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски водят неуспешни настъпателни операции край Новоселовски.

Геолокационни кадри, публикувани на 12 юли, показват, че руските сили не държат позиции в Торской. Украинският генерален щаб твърди, че руските войски са извършили неуспешни наземни атаки край Веселе (31 км южно от Кременная).

Боевете в района на Донецк

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски продължават настъпателните действия северно и южно от Бахмут. Председателят на Генералния щаб на Украйна Андрий Ковальов заяви, че украинските сили са постигнали частичен успех в направленията Бела гора-Андреевка (10-12 км югозападно от Бахмут) и Бела гора-Курдюмовка (12-13 км югозападно от Бахмут).

Руски военен блогър твърди, че украинските сили са се окопали на височината източно от Орехово-Василевка и са почти на магистрала Е40 Бахмут-Славянск. Друг блогър заяви, че украинските войски са атакували югозападните покрайнини на Берховка.

На 12 юли руските войски са контраатакували украински позиции в района на Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските войски са отбили руски атаки близо до Григоровка (8 км северозападно от Бахмут) и източно от Орехово-Василовка.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски продължават да отблъскват руските атаки близо до Авдеевка, Първомайск (11 км югозападно от Авдеевка), Невелское (14 км югозападно от Авдиевка), Мариинка (27 км югозападно от Авдеевка), Победа (32 км южно - западно от Авдеевка), Новомихайловка (36 км югозападно от Авдеевка).

Руски военен блогър твърди, че руските войски напредват в посока Ласточкино (4 км северозападно от Авдиевка), но не са навлезли в селището. Друг източник твърди, че руските войски са започнали неуспешни настъпателни операции край Северни (6 км западно от Авдиевка) и в околностите на Красногоровка.

"Южна ос"

Руски източници твърдят, че на 12 юли украинските войски са извършили ограничени наземни атаки в западната част на Донецка област. Украинските войски продължиха контранастъплението си по административната граница между Запорожка и Донецка област на 12 юли и според съобщенията са постигнали напредък в района.

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски продължават настъпателните действия на Бердянско направление, а говорителят на Таврическата група войски на ВСУ майор Валерий Шершен каза, че украинските войски са постигнали частичен успех в това направление и напредват фронтовата линия.

Руски блогър казва, че украинските войски напредват на север и юг от Приютное. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са контраатакували неуспешно в посока Благодатне (5 км южно от Велика Новоселка).

Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинските войски продължават настъпателните действия на Мелитополското направление. Генералният щаб на ВСУ потвърди, че украинските войски са атакували директно хотел в окупираната Запорожка област, където според руски източници се е намирал щабът на 58-ма общовойскова армия.

Руски източници твърдят, че на 11 юли генерал-лейтенант Олег Цоков, заместник-командващ Южния военен окръг на Руската федерация, е бил убит в резултат на нападение с крилата ракета Storm Shadow по щаба на 58-ма общовойскова армия. ISW смята, че присъствието на Цоков на командния пункт предполага, че той лично е ръководил войските, отговорни за отблъскването на украинските контраофанзиви в ключови райони на западната Запорожка област.

Руски източници твърдят, че украинските сили уж са извършили удари с касетъчни боеприпаси, предоставени от Запада.

Руски блогери твърдят, че украинските войски продължават да държат позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област близо до Антоновския мост на 12 юли.

Руските войски използват военноморски средства, за да разчистят задръстванията по Керченския мост. На 11 юли командирът на руския флот Максим Рихлов заяви, че руският флот е привлякъл два големи десантни кораба, които да служат като транспортни фериботи в Керченския проток, след като Министерството на транспорта на Руската федерация поиска помощ от ВМС в случай на голям трафик задръствания в посока Крим. По-рано ISW изчисли, че напливът от руски туристи в Крим създава сериозни задръствания по една от най-важните руски сухопътни комуникации.

В нощта на 13 юли руската армия атакува с дронове столицата на Украйна. Вследствие на падащи отломки са избухнали пожари във високи сгради, има загинал.