Институтът за изследване на войната (ISW) отбелязва напредването на украинските войски при Торецк и Покровск и на руските войски в Курска област и при Часов Яр, Покровск и Курахово, предава "Украинская правда“.

Както отбелязва ISW, украинските сили са си върнали територия в Торецк на фона на продължаващите руски настъпателни операции в района. Геолокационни кадри, публикувани на 15 октомври, показват, че украинските сили наскоро са възстановили позиции в центъра на Торецк.

В същото време се отбелязва, че руските войски на 16 и 17 октомври са продължили настъпателни действия близо до Торецк, южно от Торецк близо до Нелиповка, западно от Торецк близо до Щербиновка и югозападно от Торецк близо до Сухая Балка.

ISW също отбелязва, че руските сили наскоро са напреднали югоизточно от Покровск, а украинските сили наскоро са напреднали източно от Покровск. Кадри, публикувани на 17 октомври, показват, че руските сили, действащи югоизточно от Покровск, наскоро са постигнали победа в източна Лисовка (западно от Новогродовка), превзели са пречиствателна станция западно от Новогродовка и са напреднали по протежение на ветрозащитен пояс на югозапад от Селидово.

Въпреки това геолокационните кадри, публикувани на 17 октомври, показват, че украинските сили наскоро са възстановили второстепенни позиции близо до Николаевка (източно от Покровск и западно от Гродовка).

В същото време в Курска област руските войски са напреднали към западната страна на украинския плацдарм. Геолокационни кадри, публикувани на 17 октомври, показват, че руските войски са напреднали на юг от Зеления път (югоизточно от Коренево).

ISW също така съобщава за напредък на руски войски в рамките на и югоизточно от Часов Яр, както и източно от Курахово.