Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължиха настъпателните действия на Мелитополското направление, където изтласкат руските войски от неопределени позиции. Геолокационни данни показват, че въоръжените сили на Украйна напредват западно от Вербово, това се посочва в последния доклад на Института за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК–Украйна.

Руските сили продължават ограничените наземни атаки по линията Купянск-Сватово-Креминна на 18 септември, но не постигат потвърдени успехи.

Бившият заместник-министър на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи, че украинските войски са отразили руски атаки близо до Новоселивск. Говорителят на пресслужбата на Източната група войски Иля Евлаш съобщи, че руските войски са намалили настъпателната си активност в Купянското направление.

Маляр също така информира, че руските войски не са извършвали щурмови операции край Креминна и продължават да се прегрупират.

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГРУ) Кирило Буданов заяви, че руските войски са разположили части от новосъздадената 25-а общовойскова армия на линията Купянск-Сватово-Креминна в състав 80% от планираната численост и само 50% от необходимата техника, потвърждавайки оценката на ISW, че 25-та CAA вероятно е неефективна в битка поради прибързаното си разполагане.

На 18 септември украинските сили продължават офанзивата край Бахмут и според съобщенията напредват. Иля Евлаш заяви, че украинските сили са постигнали неопределен напредък в района на Клещеевка, Бахмут и Предтечино, както и край Андреевка, Курдюмивка. 

Маляр заяви, че миналата седмица украинските войски са си върнали 5,1 кв. км територия в посока Бахмут. От Генералния щаб на ВСУ съобщиха, че украинските войски са продължили щурмовите операции в района на Клещеевка. Евлаш заяви, че боевете продължават в близост до железопътната линия източно от селището.

Руските "военни кореспонденти" продължиха да твърдят, че украинските сили не контролират напълно селището, като заявиха, че северната част на населеното място остава спорна "сива зона", след като руските войски са се изтеглили.

Руски източници са съобщили, че тежките боеве продължават по линията Курдюмовка-Андреевка-Клещеевка, в близките горски райони и край железопътната линия на изток. Руски "военен кореспондент" твърди, че украинските сили са атакували близо до Дубово-Василовка.

Генералният щаб на ВСУ заяви, че украинските сили са отблъснали руските атаки край Бела Гора, Клещеевка и Андреевка. Маляр заяви, че руските сили неуспешно са се опитали да пробият украинските позиции край Орехово-Василовка.

Геолокационни карти, публикувани на 18 септември, показват, че руските войски са извършили леко настъпление северно от Авдеевка. Маляр заяви, че руските сили провеждат неуспешни офанзиви край Керамик, Авдеевка, Северни, Маринка и Новомихайловка.