Помощта от Запада ще позволи на Украйна да осуети навлизането на руските войски по-дълбоко в територият на страната и ще позволи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да си върнат загубените територии, не за една нощ, а на няколко етапа, чрез локални и добре планирани контранастъпления. Това се посочва в доклада на Института за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Отбелязва се, че ВСУ вече са провели няколко мащабни контранастъпателни операции, които са били успешни в оперативен план по време на войната. Този подход към освобождаването на територията обаче не е единственият възможен за ВСУ.

Анализаторите на ISW са убедени, че излизането от настоящата позиционна война в Украйна е трудна задача както за руските, така и за украинските сили. Институтът е убеден, че по-малките по мащаб контраофанзивни операции на ВСУ предлагат възможности за постигане на оперативно важни цели без предизвикателствата на по-мащабните контраофанзиви.

"Маломащабните контраофанзивни операции вероятно ще позволят на Украйна по-бързо да започне да подкопава способността на Русия да използва инициативата на целия театър на операциите и по-бързо да намали част от натиска върху силите за отбрана по цялата фронтова линия", се посочва в доклада.

В същото време от ISW са убедени, че западната помощ за ВСУ е единственият възможен начин да се намалят намеренията на руския президент Владимир Путин да "унищожи украинската държавност и идентичност, без да пести време и средства".

Също така отбранителната помощ от западните партньори е в състояние да осигури на украинските отбранителни сили необходимото оборудване и оръжие в обеми, срокове и регулярност, които ще им позволят да провеждат мащабни операции за освобождаване на временно завзетите територии.

"Такива операции на ВСУ не е задължително да бъдат отделни и мащабни. Те могат да бъдат поредица от сложни контраофанзивни операции, които ще се проведат в края на 2024 г. и през цялата 2025 г.", се посочва в доклада на ISW.