Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са напреднали в Харковска област в района на населеното място Глубокое. В същото време руските войски са се придвижили близо до Торецк и Часов Яр. Това се казва в нод доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

ВСУ са напреднали северно от Харков в хода на тактически контраатаки. Геолокационни кадри, публикувани на 6 юли, показват, че ВСУ са напреднали северозападно от Глубокое, контраатакувайки в района, а наличните сателитни изображения от 3-6 юли показват, че военните на Киев са извършили контраатака в района. Анализатори обаче отбелязват, че сегашната ситуация в Глубокое е неизвестна.

Руски военни кореспонденти твърдят, че украинските войски редовно контраатакуват близо до Глубокое и настъпват близо до селото от югозапад.

Друг блогър докладва, че ВСУ провеждат рейдове близо до Липци и Тихое, за да намерят уязвими места в руските отбранителни линии.

На 6 и 7 юли руските войски продължават атаките в района на Липци и Глубокое, както и в района на Волчанск и при Старица.

Московски военни кореспонденти твърдят, че войските на Русия са отблъснали позиции на улиците "Короленко“ и "Соборная“ в центъра на Волчанск.

Националната гвардия на Украйна съобщи, че нейните специални сили са ударили руски тактически команден пункт и малък склад за боеприпаси близо до Глубокое.

На 7 юли руските войски са продължили настъпателните действия на Северското направление, но няма потвърдени промени във фронтовата линия. Освен това те са продължили да настъпват в района на Верхнекаменское и край Спорное и Виемка.

На 7 юли руските войски са продължили с настъплението си в района на Часов Яр и вероятно са напреднали по източния бряг на канала Северен Донецк-Донбас в рамките на града.

Украинската бригада, действаща в района на Часов Яр, поясни на 6 юли, че каналът е станал действителната линия на съприкосновение в града, след като ВСУ се оттеглиха от микрорайона "Канал“ на 3 юли.

Руските сили са настъпили в посока Торецк на 7 юли. Геолокационни кадри, публикувани в същия ден, показват, че руснаците са напреднали в пределите на южната част на Северное.