Украинските въоръжени сили водят "активна отбрана" на Бахмутско направление и извършват настъпателни действия за подобряване на тактическите си позиции при всяка възможност. Те имат ограничен успех на Запорожкото направление. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Украинските сили са провели ограничени настъпателни операции близо до границата на западна Донецка и източна Запорожка област, но не са постигнали заявени или потвърдени успехи.

На 27 октомври украинските войски са напреднали малко на източния (левия) бряг на района на Херсон. Украинските войски напреднат и по-на юг под Антонивския мост северно от Олешек.

На източния бряг на Херсонска област вероятно действат седем украински "щурмови групи, пишат ISW.

Според ISW на 27 октомври руските войски са провели настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кременна, но не са постигнали потвърден успех.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че руските войски са превзели неуточнени позиции на направление Купянск през изминалата седмица. Руски военни блогъри твърдят, че руските войски са атакували близо до Синковка, Петропавливка, Ивановка, Надя, Макеевка и Кременна.

Представителят на командването на сухопътните сили на Украйна подполковник Володимир Фитьо е заявил на 27 октомври, че руските войски на направление Купянск използват по-малко боеприпаси и са намалили наполовина интензивността на обстрела.

Руски източници твърдят, че на 27 октомври украинските войски са извършили неуспешни атаки по линията Купянск-Сватово-Кременна. Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са отразили украински атаки близо до Синковка, Тимковка и Сергиевка. Руски военен блогър каза, че руските войски са отразили украински атаки край Петропавловка.

Според института ВСУ са провели ограничени настъпателни операции в близост до границата на западна Донецка и източна Запорожка области, но на 27 октомври не са постигнали декларирани или потвърдени успехи.

Руската групировка "Восток", действаща югоизточно от Велика Новосилка, е съобщила, че украинските сили са атакували близо до позициите на групировката войски, вероятно по линията Новодонецке-Новомайорске.

Руските войски продължават настъпателните операции в граничната зона на западната част на Донецка и източната част на Запорожка област, но на 27 октомври не са постигнали декларирани или потвърдени успехи.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували неуспешно край Старомайорское и Золотая Нива.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че руските войски са подобрили позициите си в южната част на Донецка област (западна Донецка област и граничния район на Донецко-Запорожка област) през последната седмица.