Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да държат позиции в района на Кринки на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, докато руснаците в този участък на фронта се сблъскват с голям брой проблеми, по-специално свързани с радиоелектронната война. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руски и украински сили са участвали в позиционни боеве от Времиевка до Угледарското направление близо до границата на Донецка и Запорожка област и южно от Новодаровка.

Подразделения на руската 29-та отделна бригада за радиационна, химическа и биологична защита действат близо до Урожайное (южно от Велика Новоселка).

Съветникът на кмета на Мариупол Пьотр Андрюшенко съобщи на 7 януари, че украинските сили са извършили прецизен удар по полупостроен руски железопътен мост в района на Гранитное.

Съобщава се, че боевете при Работино продължават; западно от Вербовое и близо до Новопрокоповка. Руски военен кореспондент твърди, че боевете в западната част на Запорожка област са тактически, въпреки преминаването на украинските сили към маневрена отбрана и че руските сили нямат защита срещу украински дронове в района.

Към 7 януари ВСУ продължават да държат позиции на източния (левия) бряг на Днепър в Херсонска област, фронтовата линия не се е променила. Съобщава се и за позиционни боеве близо до Кринки.

Руски блогър докладва, че силите на Москва са изправени пред проблеми с оперативния поток на информация, с комуникациите и с радиоелектронната война в Кринки и други райони на източния бряг на Днепър.

Друг военен кореспондент от Руската федерация също добавя, че украинските войски активно преминават руски наземни комуникационни линии (GLOC) на Херсонско направление.

Украински войници, действащи в района на Кринки, твърдят, че руските войски редовно атакуват в малки групи до 10 пехотинци.