Украинските въоръжени сили ще могат да осуетят широкомащабните настъпателни операции на руснаците, ако западните съюзници на Украйна им позволят да ударят военни цели на руска територия.

Такова мнение изразяват анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната, цитирани от УНИАН.

Като пример се посочват ударите на украинските въоръжени сили в края на юни. Тогава, според сателитни снимки, украинските военни успешно са атакували команден пункт на руски полк в района на Белгород, вероятно използвайки западно оръжие.

Разположението на обекта близо до фронтовата линия и на по-малко от километър от границата предполага, че той е бил важен в руските операции в района на Харков, пишат от ISW. Последните сателитни снимки показват значителни щети по сградата. Според анализаторите на Института украинските въоръжени сили са атакували пункта с френска прецизна бомба Armement Air-Sol Modulaire Hammer.

"Това потвърждава факта, че Украйна може да попречи на руските настъпателни операции, ако западните страни продължат да премахват ограниченията върху използването на украинските въоръжени сили за нанасяне на удари по военни цели в Русия, Украйна трябва да може да използва оръжия, предоставени от Запада, по-специално ракети ATACMS, за нанасяне на удари по руски военни обекти в оперативния тил и дълбокия тил на Руската федерация с цел значително подкопаване на операциите на противника в широк мащаб“, призовават анализаторите.