Усилията на Русия да увеличи размера на своите въоръжени сили са част от дългосрочната цел на Русия извън войната срещу Украйна. Тази цел има за цел да увеличи размера и общия потенциал на руската армия чрез дългосрочни, широкомащабни реформи на въоръжените сили. Това се казва в материал на коментаторите от Института за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Тези реформи продължават от началото на 2023 г. и включват възстановяването на Московския и Ленинградския военни окръзи и формирането на нови армейски корпуси, общовойскови армии и механизирани и въздушнодесантни дивизии.

Тъй като руската армия започва да формира нови дивизии, армейски корпуси и армии, тяхната сила трябва да расте паралелно, поне на хартия, отбелязва ISW.

"Въпреки това способността на Русия да приложи правилно тези реформи и да интегрира увеличен боен персонал зависи отчасти от нейното водене на войната в Украйна, както беше оценено преди това от ISW“, се казва в доклада на базирания във Вашингтон мозъчен тръст.

Генерирането на сили в средносрочен и дългосрочен план и икономическите ограничения ще продължат да възпрепятстват способността на Русия да поддържа военната си експанзия и да прилага адекватно планираните реформи, разсъждават от ISW.

Да припомним, че Путин със свой указ разпореди да се увеличи числеността на руската армия до 2 милиона 389 хиляди души. Броят на военнослужещите ще нарасне до 1,5 милиона души.

Според оценките на коментаторите от ISW Путин не е склонен да обявинова вълна на мобилизация в Руската федерация. Той обаче не изключва тази възможност.