На 19 юли украинските войски са провели контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронта и са постигнаха успех в тези области, според ежедневния доклад на Института за изучаване на войната (ISW), предава "Украинская правда“.

Геолокационните данни, публикувани на 19 юли, показват, че украинските сили са напреднали близо до Андреевка (10 км югозападно от Бахмут).

"Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските войски са продължили настъпателните операции северно и южно от град Бахмут и са принудили руските войски да отстъпят от позициите си североизточно от Орехово-Василовка (11 км северозападно от Бахмут). Генералният щаб също така съобщи, че украинските войски са продължили настъпателни операции в Бердянск (граничната зона между Запорожка и Донецка области) и Мелитополска.

Майор Валерий Шершен, говорител на Таврическата групировка на украинските войски, заяви  че ВСУ са напреднали повече от километър по посока Мелитопол“, пишат от ISW.

Анализаторите на института цитираха думите на един от руските "военни кореспонденти“, който заяви, че руските войски нямат ротация и подкрепления на Запорожкия фронт и южно от Бахмут, което им пречи да си възвърнат загубените позиции, а по-нататъшното забавяне на решаването на въпросите за ротация и подкрепления южно от Бахмут заплашва със сериозни последици за руснаците.