Анализирайки събраните данни, базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърждава, че украинските войски са напреднали на до 10 километра дълбочина в Курската област на Руската федерация, съобщава изданието "Украинска правда“.

"Бе потвърдено, че на 7 август украинските войски са напреднали до 10 километра навътре в Курската област на Русия на фона на продължаващите механизирани настъпателни операции“, се казва в нов доклад на анализаторите.

В прегледа се отбелязва, че геолокационните кадри, публикувани на 6 и 7 август, показват, че украински бронирани машини са достигнали позиции по протежение на трасето 38K-030, приблизително на 10 километра от международната граница

Потвърденият в момента мащаб и местоположение на украинското настъпление в Курска област показва, че украинските войски са проникнали през поне две руски отбранителни линии и една опорна точка.

 "Отговорът на Кремъл на украинската офанзива в Курска област досега бе противоречив, тъй като руските официални лица се борят да намерят баланс между представянето на усилията като видима ескалация от страна на Украйна и избягването на преувеличаване на техните потенциални последици и риска от вътрешно недоволство“.

Някои руски военни блогъри остро критикуваха руското военно командване, че не е идентифицирало или предотвратило подготовката за украинската настъпателна операция в Курска област.