Украинските въоръжени сили (ВСУ) в момента "извършват относително контролирано изтегляне" от Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Александър Сирски съобщи в нощта на 17 февруари, че е заповядал на украинските сили в Авдеевка да се изтеглят на по-изгодни отбранителни позиции, за да избегнат обкръжение и да се запазят живота на украинските военнослужещи.

Руски източници са заявили, че украинските войски се изтеглят масово и че изтеглянето им става все по-хаотично и скъпоструващо. Въпреки това анализаторите от ISW не забелязват никакви визуални доказателства за масово или хаотично изтегляне на украинските сили, а продължаващото леко напредване на руските войски в и около Авдеевка предполага, че украинските сили в момента извършват относително контролирано изтегляне от селището.

Освен това руски източници твърдят, че руските войски също са напреднали в източната част на Авдеевка до югозападните покрайнини на града, по на юг по улица "Грушевски" и западно от града в посока на черните пътища, които украинските войски използват за снабдяване на позиции на изток и южно.

Руски военни блогери твърдят, че руските сили са близо или вече са прерязали един от черните пътища, свързващ Авдеевка с Ласточкин (западно от Авдеевка).

Руски източници са заявили, че руските войски са били близо до обкръжаването на останалите украински сили в централната, източната и южната част на Авдеевка, а един от руските блогъри твърди, че малко повече от километър дели руските позиции в западните покрайнини на града от руските позиции в южната част на Авдеевка.

В момента ISW изчислява,  въз основа на наличните визуални доказателства, че приблизително три километра и половина разделят руските позиции в тези две зони.

Анализаторите предполагат, че украинските сили може да се наложи да предприемат контраатаки, за да осъществят организирано излизане от Авдеевка, а руските усилия да усложнят или предотвратят изтеглянето на украинските войски може да станат доста изтощителни.

Ключови констатации от доклада на ISW за 16 февруари:

-Германия и Франция подписаха двустранни споразумения за гаранции за сигурност с Украйна на 16 февруари.

-Представители на НАТО все по-често предупреждават, че Русия представлява сериозна заплаха за сигурността на Алианса.

-Независими руски социологически проучвания сочат, че повечето руснаци са до голяма степен апатични по отношение на войната на Русия в Украйна, особено тези руснаци, които лично не са загубили членове на семейството си в Украйна и по този начин може да избягват да мислят за войната.

-Руската реакция на новината за смъртта на задържания опозиционен политик Алексий Навални на 16 февруари е относително приглушена.

-Наскоро руските сили направиха потвърден напредък по линията Купянск-Сватов-Кременная, северозападно от Бахмут, както и близо до Авдеевка.

-Владимир Путин продължава да се позиционира като ангажиран и ефективен военновременен лидер.

-Контролираните от Русия съдилища в окупирана Украйна продължават да издават сурови присъди на украински военнопленници.