Губернатори на региони в Руската федерация признават публично, че не могат да разчитат на ПВО, а трябва сами да противодействат на украинските дронове. В нов доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) подчертава, че атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с БпЛА дълбоко в Русия продължават да оказват натиск върху нейните системи за ПВО и принуждават военните командири на Москва да дадат приоритет на ограничените средства, за да покрият това, което смятат за важни цели, съобщава УНИАН.

Ръководителят на Московския център за анализ на стратегиите и технологиите и член на гражданския консултативен съвет към Министерството на отбраната Руслан Пухов подчерта на 16 юли, че такова "фокусно“ покритие на ПВО няма смисъл от мащаб, тъй като позволява на украинските дронове да заобикалят покритието й и да нанасят удари от незащитени посоки.

Анализаторите отбелязват, че руснаците очевидно не разполагат с достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защитят всички критични съоръжения в западната част на страната. Пухов призова руската армия да приложи иновативен, децентрализиран подход за защита на съоръженията от украински дронове и предупреди, че те вероятно ще проникнат дълбоко в Руската федерация.

На фона на проблемите с противовъздушната отбрана руснаците са започнали да формират мобилни огневи групи. Москва обаче все още не е разположила тези групи в необходимия мащаб, за да защити достатъчно критични съоръжения в западната част на страната.

"Непрекъснатият натиск върху системата за противовъздушна отбрана на Русия доведе това отделни регионални власти изрично да заявят, че руските компании и местните власти не могат да разчитат на руската федерална противовъздушна отбрана и трябва да осигурят свои собствени възможности за борба с дронове“, пише ISW.

Пухов предложи руските военни да разположат флотилия от леки самолети за прихващане на украински дронове. Тези усилия обаче ще бъдат усложнени от ниското ниво на производство на леки самолети в Русия.