Украинските войски са прерязали пътя Альошка-Новая Каховка (53 км североизточно от град Херсон) в поне два района. Това твърдят от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитирайки украинския военен коментатор Константин Машовиц, предава "Украинская правда".

Последният също така заяви, че украинските войски от 9 ноември са установили непрекъснат контрол над позиции от Антоновския железопътен мост северно от Пойма до Антоновския мост северно от Олешки (7 км южно от Херсон и 4 км от река Днепър).

Освен това на 9 ноември руски военни блогери заявиха, че украинските войски са установили контрол над нови позиции в Кринки (30 км североизточно от Херсон и на 2 км от река Днепър) и провеждат нападение срещу руските позиции на юг и югозапад от селото .

Руски военен блогър твърди, че има информация, че украинските сили са навлезли в гористи райони южно от Кринки.

Други военни блогъри твърдят, че украинските войски също са атакували близо до Пойма (12 км източно от Херсон и 4 км от Днепър), Пещановка (13 км източно от Херсон и 3 км от Днепър) и Подстепне (17 км източно от Херсон и 4 км от Днепър) и се опитват да консолидират позициите си между Подстепно и Казашки лагер (23 км североизточно от Херсон и 2 км от Днепър).

Анализаторите на ISW смятат, че руските военни командири вероятно ще имат трудности при предислокацията на боеспособни подкрепления, за да отговорят на украинските операции в района на Херсон, като същевременно провеждат отбранителни операции в района на Запорожие и подкрепят други настъпателни действия в Източна Украйна.

Те също така отбелязаха, че бездействащите руски сили в Херсонското направление няма да бъдат достатъчни, за да отговорят на украинските операции на левия бряг на Днепър.