"Украинските въоръжени сили провеждат няколкодневна кампания за нанасяне на удари по руски военни съоръжения в окупирания Крим и вече са ударили няколко цели на полуострова". Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Позовавайки се на руски източници, анализаторите от ISW посочват, че в нощта на 5 срещу 6 януари Украйна е ударила административната сграда на руското летище в Саки, Крим, с четири крилати ракети Storm Shadow. Руското министерство на отбраната съобщи тогава, че руските сили са унищожили пет украински дрона и четири ракети над Черно море и Крим в нощта на 5 срещу 6 януари и шест украински ракети "Нептун" над северозападната част на Черно море на 6 януари.

В същото време командирът на украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олещук публикува сателитни снимки, показващи целта на украинския удар на летище "Саки".

Главното управление на разузнаването (ГРУ) на Украйна обяви успешен удар на 4 януари срещу позиции на руски радари на летище "Саки" и склад за оборудване. 

ВСУ са ударили радарна система за противовъздушна отбрана и комуникационен център в Евпатория, отговорен за координирането на операциите на руската противовъздушна отбрана в Крим, складове за боеприпаси близо до Первомайски (82 км северно от Симферопол) и руски команден пункт близо до Севастопол.

"Украински и руски доклади показват, че украински ракети и дронове проникват в руските системи за противовъздушна отбрана в окупирания Крим и успешно са поразили някои от набелязаните цели", посочват от ISW.

В същото време известен руски военен командир, свързан с Кремъл, е заявил, че украинските сили нанасят удари, целящи да отслабят руската система за противовъздушна отбрана над окупирания Крим.

ISW не оценява целта на настоящата украинска кампания за нанасяне на удари по руските тилови райони в окупирания Крим, но припомня, че през лятото на 2023 г. украинските сили проведоха ударна кампания срещу руската военна инфраструктура, щабове, логистични маршрути и съоръжения на Черноморски флот (Черноморски флот), който измести руските военноморски операции от западната част на Черно море и имаше за цел да отслаби способността на руските военни да използват Крим като плацдарм и тил за отбранителни операции в Южна Украйна.