Украйна увеличава производството на оръжия, военна техника и дронове, но все още се нуждае от значителна западна помощ в противодействието на Русия. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Украйна продължава да полага усилия за увеличаване на вътрешното производство на значителни количества военна техника и запазване на предимство пред Русия в областта на безпилотните апарати.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че местните компании вече могат да произвеждат четири милиона дрона годишно, а Киев вече е подписал договори за производство на 1,5 милиона дрона (вероятно през 2024 година).

Припомня се, че наскоро руският президент Владимир Путин заяви, че Москва планира да увеличи производството на дронове десетократно до 1,4 милиона през 2024 година, което би било по-малко от двата милиона БпЛА, които Украйна планира да произведе до края на декември.

Зеленски също обясни, че Украйна може да произвежда 15 самоходни артилерийски установки "Богдан“ на месец и наскоро успешно тества произведена в страната балистична ракета.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров обяви 2 октомври, че Киев ще продължи да дава приоритет на вътрешното производство на дронове и ракети с голям обсег, включително балистични.

Според премиера Денис Шмигал Украйна е заделила седем милиарда долара за закупуване на оръжия и военна техника в проектобюджета за 2025 година, което е с 65% повече от бюджета за настоящата. Шмигал добави, че Украйна е утроила местното производство на оръжия през 2023 година и го е удвоила през първите осем месеца на 2024 година.

"ISW продължава да оценява, че украинските усилия за увеличаване на вътрешното военно производство ще позволят на Украйна да намали зависимостта си от западната военна помощ в дългосрочен план, но страната все още се нуждае от значителна западна помощ през следващите няколко години, за да се защити срещу руската агресия и да освободи стратегически важни райони, които сега са окупирани от руските войски“, обобщават анализаторите.