Ударите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) по военни и логистични обекти в Белгородската област принудиха руската армия да промени дислокацията на системите за противовъздушна отбрана и логистичната схема за транспортиране на гориво до Крим. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Докладът цитира съобщение на партизанското движение "Атеш“ от 10 юни, в което се говори за предислоцирането на системи за ПВО от руските войски от Крим към Белгородска област, което е довело до отслабване на въздушното прикритие на полуострова.

Освен това, отбелязва докладът, кадри от 8 юни показват, че Русия отново е започнала да транспортира гориво през железопътния мост през Керченския пролив.

В края на април представител на Южното оперативно командване на ВСУ Дмитрий Плетенчук заяви, че от март 2024 година руските власти не транспортират гориво през Кримския мост заради риск от удар на украинците, който би могъл да предизвика мощна експлозия на цистерните и съответно – да разруши съоръжението.

Украинското военно издание "Милитарни“ съобщи, че ударите на ВСУ по фериботи през Керченския пролив на 30 май са принудили руските власти да възобновят транспортирането на гориво през железопътния мост.

ISW отбелязва, че не е известно дали руските власти ще продължат да използват железопътния участък на Кримския мост за транспортиране на гориво и логистика до окупирания Крим в краткосрочен и средносрочен план.

"Това вероятно ще облекчи някои логистични ограничения, тъй като Русия се опитва да компенсира загубените фериботи през пролива, но ще направи моста през Керченския проток все по-уязвим за атаки от Украйна, особено ако руската противовъздушна отбрана в Крим се влоши“, се казва в доклада.