Отговорът на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров на антисемитските бунтове в Република Дагестан на 29 октомври предполага, че руските власти може да са загрижени за отслабването на контрола в регионите в периферията на Руската федерация. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Анализаторите казват, че Кадиров отговори на размириците в Дагестан, като похвали обвиненията на руския президент Владимир Путин, че Западът е организирал ситуацията, за да дестабилизира Русия.

По-късно Кадиров призова чеченските сили за сигурност незабавно да задържат инициаторите на евентуалните безредици в Чечня или да "произведат три предупредителни изстрела във въздуха и четвъртия в главата“.

"Отговорът на Кадиров на размириците в Дагестан предполага, че той е загрижен преди всичко за поддържането на представата за непоколебимата си подкрепа за Путин и второ, за демонстрирането на силата на своето авторитарно управление в Чечня чрез заплаха с насилствен отговор на потенциални бъдещи размирици“, казват от ISW.