Продължителният студ в Украйна вероятно ще усложни операциите на фронта, но може да създаде по-благоприятна почва за механизирана маневрена война, тъй като земята ще замръзне силно през следващите седмици. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Украинските военни отбелязват, че руските войски използват по-малко баражиращи боеприпаси поради студеното време. Те също така използват значително по-малко дронове поради заплахата от обледеняване на двигателите.

Офицер от украинска бригада, опериращ близо до Бахмут, разказа на 10 януари, че температурите през нощта са паднали до -18 градуса по Целзий, което прави невъзможно персоналът да остане на наблюдателни постове за повече от няколко часа. Според него интензивността на атаките на руската пехота на Бахмутското направление е намаляла, вероятно поради значителното понижение на температурите.

Отбелязва се, че ниските температури, съчетани с дълбок сняг, може да ограничат маневреността, но замръзналата земя ще подобри "движението по пресечена местност“ през януари и февруари.

Експертите на ISW продължават да вярват, че руските сили вероятно ще се опитат да подкрепят или засилят локалните настъпателни операции по цялата фронтова линия в Източна Украйна, опитвайки се да завземат и запазят инициативата независимо от времето и условията на терена.