Стотици руски военни съоръжения остават в обсега на американските ракети с голям обсег ATACMS. Украйна може да ги удари, ако САЩ позволят използването на тези ракети за атака на руска територия.

Въпреки че руските сили са преместили самолетите си извън обсега на осигурените от Запада ракети Storm Shadow и ATACMS, значителен брой руски военни активи остават в обсега на западните оръжия, посочват коментаторите от Института за изследване на войната (ISW), цитирани от УНИАН.

Ограниченията върху ударите позволяват на руските войски да използват укрития дълбоко зад руските линии, за да подкрепят военните операции срещу Украйна.

Многобройни западни медии пишат, че правителството на САЩ забранява на Великобритания да даде разрешение на Украйна да използва ракети Storm Shadow за удари по военни цели в Руската федерация.

Коментаторите на ISW създадоха интерактивна карта на военни съоръжения близо до границата, за да илюстрират как партньорите ограничаването на способността на Украйна да нанася удари по критична руска военна инфраструктура. Предислоцирането на руски самолети от 16 руски въздушни бази в зоната на покритие на ATACMS не намалява значението на това да се позволи на Украйна да използва ATACMS срещу стотици други руски военни съоръжения, настояват от базирания във Вашингтон мозъчен тръст.