Експертите от Института за изследване на войната (ISW) предполагат, че руските войски ще трябва да вземат оперативна пауза, преди да възобновят настъпателните операции на Авдеевско направление, или да прехвърлят подкрепления от други сектори на фронта, за да предотвратят кулминацията на операциите край Авдеевка, предава "Украинская правда“.

Скоростта на руските настъпателни операции близо до Авдеевка се е забавила рязко след превземането на града.

Представителят на ОСУВ "Таврия“ Дмитрий Лиховий съобщи на 19 февруари, че броят на руските обстрели в посока Авдеевка е намалял значително през последните 24 часа и че руските войски в момента се прегрупират и провеждат операция по прочистване в превзетата Авдеевка.

Украински официални лица заявиха, че украинските войски са се оттеглили към нова отбранителна линия, която е била подготвена предварително и подсилена на "няколко нива“.

Експерти предполагат, че може да се наложи руските сили да издържат оперативна пауза, преди да подновят значителни настъпателни операции на Авдеевското направление, или да прехвърлят допълнителни подкрепления от други сектори на фронта в района, за да предотвратят кулминацията на операциите при Авдеевка.

Руските войски имат резерви за такива подкрепления в други сектори на фронта, но досега ISW не е видял признаци, че руското командване прехвърля тези резерви в Авдеевка.

Ръководителят на пресслужбата на ОСУВ "Хортица“ Иля Евлаш, напротив, казва, че руското командване вероятно в близко бъдеще ще прехвърли руските сили, натрупани около Авдеевка, в други участъци на фронта.

В прегледа се отбелязва, че ISW все още не е видяла никакви индикации за това как руските войски ще решат да разпределят силите си, разположени в момента в района на Авдеевка.