Руските атаки срещу цивилни кораби и друга инфраструктура на т.нар. зърнен коридор почти сигурно са насочени към подкопаване на доверието на Запада в способността на Украйна да го защитава. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

На 14 октомври, според изчисленията на ISW, руските войски са ударили цивилни кораби, акостирали в украинските пристанища за четвърти път от 5 октомври насам. Това е част от очевидна руска кампания от удари, насочени към пристанищни зони, която цели да подкопае украинския зърнен коридор, да отслаби международната подкрепа за Украйна и да тласне Киев към преждевременни преговори, обясняват анализаторите.

"ISW наскоро оцени, че руските атаки срещу цивилни кораби и друга инфраструктура на зърнения коридор почти сигурно имат за цел да подкопаят доверието на Запада в способността на Украйна да осигури и защитава коридора, да повлияят на продължаващите дискусии за дългосрочна подкрепа за Украйна и да попречат на страната да оцелее икономически по време на войната“, обобщават авторите на доклада.