Според оценките на Белия дом руските войски ще могат по-лесно да провеждат настъпателни операции през януари-февруари 2024 г., тъй като зимните метеорологични условия стават по-благоприятни за движение на бронирана техника. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби отбеляза, че руските войски ще могат по-лесно да провеждат настъпателни операции, особено в района на Авдеевка в Донецка област, когато ниските температури замразяват земята в края на януари и февруари.

В доклада ISW припомня, че от 2014 г. есенната разпутица пречи на наземните маневри както на украинските, така и на руските сили. Но периодите на продължителна слана, които обикновено започват в края на декември, замразяват земята и позволяват на бронираните превозни средства да се движат по-лесно, отколкото през есента и пролетта.

В същото време се изяснява, че сегашното време в Украйна е променливо. В случай на по-мека зима периодът на силни студове може да настъпи по-късно от очакваното или изобщо да не настъпи. Това ще даде по-кратък период на подготовка на терена за механизирана маневрена война.

"Руските войски започнаха локализирани настъпателни операции по цялата линия на фронта в Източна Украйна по време на тежкото време на есенно-зимния сезон. По този начин агресорът се опитва да овладее и запази инициативата, без да чака студовете. Руските войски вероятно ще се опитат да поддържат или засилят тези настъпателни операции, независимо от метеорологичните условия тази зима, както направиха през зимата на 2022-2023 г.“, се казва в доклада на ISW.

Едновременно с това от мозъчния тръст отбелязват, че въпреки натиска на руснаците, украинските войски поддържат присъствие на източния (левия) бряг на Днепър в района на Херсон. През изминалото денонощие украинските въоръжени сили са отблъснали 30 опита на руските части да изтласкат украинците от тези позиции.

На Купянско направление снайперисти на украинските сили за отбрана откриха разузнавачи на противника и ги ликвидираха.