Руските войски вероятно са превзели село Невелское близо до Покровск. Руските сили са напреднали и край Кременная, в посока Торецк и Донецк. Това съобщава РБК-Украйна, като се позова на Института за изследване на войната (ISW).

Известен руски военен блогър на 10 август опроверга неотдавнашните твърдения, че руските войски са превзели Лукашевка в Сумска област и Сотницки Казачок в Харковска област. Той твърди, че тези населени места са преминавали няколко пъти от едни ръце в други по време на войната, тъй като там няма подходящи отбранителни позиции, на които руснаците или украинците да могат да установят стабилни позиции.

Руските сили продължават офанзивата в северната част на Харковска област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. На 9 и 10 август продължават сраженията край Глубокое, Волчанск и Старица.

На неуточнен ден руските войски са напреднали край Кременная, а на 10 август продължават настъпателните действия по линията Купянск-Сватово-Кременная.

Геолокационни кадри, публикувани на 7 август, показват руски войски, които напредват северозападно от Золотаревка (южно от Кременная).

На 9 и 10 август руските сили продължават настъплението край Северск, но не напредват. Украинският генерален щаб съобщава на 9 и 10 август, че руските сили са атакували североизточно от Северск в района на Белогоровка, източно от Северск в района на Верхнекаменское и югоизточно от Северск в района на Спорное, Ивано-Даровка и Виемка.

На 9 и 10 август руските сили продължават офанзивите край Часов Яр, източно от Часов Яр край Ивановски и южно от Часов Яр край Ступочек и Белая Гора. Свързан с Кремъл блогър твърди, че руските сили са напреднали в района на Октябрски в Часов Яр, но ISW не открива визуални доказателства в подкрепа на това твърдение.

Наскоро руските сили са напреднали леко в посока Торецк и са продължили настъпателните операции в района на 9 и 10 август.

Геолокационни кадри, публикувани на 9 август, показват руските сили да напредват в северната част на Дружба (източно от Торецк).

"Вероятно руските сили наскоро са превзели Невелское (югоизточно от Покровск)", се посочва в доклада на института.

Видеоклип с геолокация, публикуван на 9 август, показва как руски войски издигат руското знаме в северозападната част на Невелское на крайната западна административна граница на селището.

Руските войски продължиха настъпателните операции: на изток от Покровск в районите на Воздвиженка, Новоалександровка, Зелено поле, Гродовка и Калиново и на югоизток от Покровск в района на Желанное, Яснобродка и Карловка.

Наскоро руските сили са напреднали югозападно от Донецк близо до Константиновка.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 август, показват руските сили да напредват в югоизточните и североизточните части на Костянтиновка и в полетата югоизточно от Водяновка.

Руските сили продължават да атакуват западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Парасковеевка, Костянтиновка, Водяное и Александровка.

Позиционните боеве продължиха в западната част на Запорожка област край Малая Токмачка.

Украинският генерален щаб съобщи, че на 10 август руските войски са нанесли удари по Днепърското направление (Херсонска област).