Руските войски са постигнали напредък в северната част на Харковска област, както и близо до Покровск.

Според Института за изследване на войната (ISW), геолокационни кадри, публикувани на 13 август, показват, че руските войски напредват по източния бряг на Травянския язовир, западно от Глубокое (северно от Харков). Други геолокационни кадри, публикувани на 14 август, показват, че руските войски също са напреднали на юг по протежение на ветрозащитната полоса в поле югоизточно от Лукянци (югоизточно от Глубокое), предава УНИАН.

В същото време в Донбас руснаците продължават да оказват натиск върху Покровск и Часов Яр. По-специално, щурмовите операции продължиха: близо до Часов Яр; северно от Часов Яр близо до Бяла планина; източно от Часов Яр близо до Ивановски; и югоизточно от Часов Яр близо до Андреевка, но няма потвърдени промени във фронта.

Руските войски продължиха наземните атаки близо до Торецк; източно от Торецк близо до Северни; югоизточно от Торецк близо до Железни; южно от Торецк близо до Ню Йорк; и югозападно от Торецк близо до Сухая балка, но засега няма потвърдени изменения на фронта.

В същото време анализаторите потвърдиха настъплението на руските войски на Покровско направление. Геолокационни кадри, публикувани на 13 и 14 август, показват, че руските войски са напреднали съответно в полетата северно от Новоселовка Първа и северозападно от Желани (и двете югоизточно от Покровск).

Руските войски продължиха атаките си:

на североизток от Покровск близо до Малиновка;

на изток от Покровск близо до Воздвиженка, Новоалександровка, Зелено поле, Елизаветовка;

на югоизток от Покровск близо до Калинови, Водяной, Скучное, Карловка, Птичие.

Щурмовите операции продължават и западно от Донецк около Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк около Константиновка, Водяне и Угледар, но няма потвърден напредък.