Руските войски са постигнали малък напредък в Курската област в районите, които Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не контролират напълно, и ще се сблъскат с още по-големи трудности при по-нататъшни опити за контраатака в райони, взети под контрол от военните на Киев. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

"Руските сили продължиха да контраатакуват по целия украински издатък в Курска област на 12 септември, но постигнаха само незначителни успехи, вероятно поради продължаващите украински настъпателни операции и отбранителни контраатаки в района“, се казва в доклада на анализаторите.

Геолокационни кадри, публикувани на 12 септември, показват, че руските сили имат незначителни успехи на запад от Вишневка (югозападно от Коренево) и на север от Краснооктябрское (югозападно от Коренево).

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че руските войски са превзели 10 населени места на юг и югозапад от Коренево от началото на контраатаките през нощта на 10 срещу 11 септември, включително Апанасовка, Бяхово, Вишневка, Викторовка, Незапное, Гордеевка, Краснооктябрское, Обуховка и Снагост.

Анализаторите отбелязват, че всички тези населени центрове са в рамките на съществуващата обявена руска линия за настъпление и ISW все още не е видял визуално потвърждение, че руските сили са превзели някой населени центрове, различни от части от Снагост и Краснооктябрское.

Геолокационни кадри, публикувани на 12 септември, показват, че украинската пехота е напреднала през границата в Теткино (на около 40 километра югозападно от сегашната украинска фронтова линия в Курска област).

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 12 септември, показват украински бронирани машини и пехота, безпрепятствени от руските противотанкови бариери на границата югозападно от Нови път (югозападно от Глушково), което показва, че ВСУ са навлезли в района и че руските сили не са били готови да използват тези бариери за отблъскване на трансгранични украински атаки.

Руски източници твърдят, че украинските сили продължават да напредват в районите на Нови път, Медвеже (югоизточно от Глушково), Снагост, Олговка (източно от Коренево) и Фанасеевка (югоизточно от Суджа).

"Руските войски са навлезли в райони на Курска област, които украинските войски все още не контролират напълно или не се опитват да контролират, и руските войски вероятно ще се сблъскат с големи трудности при по-нататъшното напредване в райони, които се контролират от украинските войски“, обобщават анализаторите.

"Украинските сили не са се опитвали да установят широкоразпространен плацдарм в Курска област и е вероятно отбранителните сили да са имали по-малко консолидирани позиции в предните райони по покрайнините на контролираните територии, където руските войски наскоро бяха напреднали“.

"Руските контраатаки срещу по-добре подготвени и укрепени позиции на територия, контролирана от украинските войски, вероятно ще бъдат много по-малко успешни от контраатаките, които руските войски предприеха на 10-11 септември“, пишат още експертите.