Руските военни се оплакват от проблеми с командването и координацията между подразделенията, които влошават боеспособността на групировката на източния (левия) бряг на Херсонска област. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

Руски военни блогери съобщават, че близо до Кринки руските войски не могат да насочват украински самолети и хеликоптери, тъй като руското командване не им дава своевременно разрешение да свалят цели.

Освен това руските командири изискват няколко часа, за да одобрят артилерийски удари, а също така изискват от частите да изпратят координати на целите и видео или фотографско потвърждение, преди да одобрят ударите.

Руските сили също не разполагат с достатъчно системи за радиоелектронна борба (РЕБ), за да се борят с украинските дронове, действащи в района.

Друг военен блогър призова руските войски да спрат преместването на техника в района на Кринки и околните райони, тъй като украинските сили унищожават до 90 процента от руската техника там.

Експертите на ISW обаче смятат, че тези съобщения за тактически проблеми не винаги водят до сериозни оперативни последствия.

В края на ноември украинските военни проведоха серия от успешни операции на левия бряг на Днепър в района на Херсон. Те успяха да се закрепят на няколко плацдарма.