Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удържат войските на Руската федерация в много посоки и отблъскват множество атаки. Въпреки това руснаците са напреднали "леко“ на Купянско направление. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Уточнява се, че руските войски са се придвижили напред североизточно от Купянск.

Геолокационни кадри, публикувани на 25 юни, показват части на руската 25-та мотострелкова бригада, които напредват североизточно от Петропавловка.

На 26 юни московски военни кореспонденти докладваха, че руските войски са напреднали до един километър в района североизточно от Петропавловка, което относително съответства на наличните геолокационни записи, се казва в доклада.

Руски източници също твърдят, че войските на Москва са влезли в източната част на Стелмаховка, въпреки че ISW не разполага с доказателства за потвърждение на информацията.

Руските войски продължават настъпателните действия в района на Синковка, близо до Берестовое, Степная Новоселовка, Песчаное, Стелмаховка, близо до Андреевка и Копанка, близо до Макеевка, Грековка, Невски, близо до Торское и Тернов, както и в района на Серебрянското горско стопанство.

Говорител на украинската бригада, действаща на Лиманско направление, обяви на 26 юни, че руските войски провеждат настъпателни действия в този район изключително с отделни групи пехота без подкрепата на бронирани машини.

Той също така добави, че тези едноотрядни руски пехотни групи атакуват на свой ред, но втора едноотрядна група следва първата, за да помогне потенциално да подсили превзетите позиции.