Командирите на руските сило взимат оперативни и тактически решения, използвайки карти на  бойно поле в Украйна, които не отговарят на тактическата реалност. Това се казва в доклад на базирания във Вашонгтон Институт за изследване на войната (ISW) за критиките на руските военни блогъри към командването на силите на Москва, предава УНИАН.

Отбелязва се, че поради несъответствие на картите руските войски не нанасят удари по предполагаемата голяма концентрация на украински сили близо до фронтовата линия.

"[Окупаторите] на фронта имат достъп до "истинската“ карта [на фронтовата линия] и... руските командири нареждат на руските войски да извършват конвенционални атаки... след което съгласуват "истинската“ карта с тази на Генералния щаб на Русия“, обясняват анализаторите.

ISW пише, че по-рано е имало изолирани случаи на щурмови операции на ниво руски батальони и полкове, насочени към постигане на съответствие с неточни карти на фронтовата линия.

По данни на ISW Генералният щаб на руските войски все повече изисква положителни доклади от командирите на фронта, поради което ги принуждава да "постигат тактически успехи“, които да съответстват на картите им.

Също така се съобщава, че руските командири на всички нива са склонни да дават неверни и прекалено положителни доклади на своите началници.