В момента руските войски провеждат две тактически операции като част от настъплението към Покровск и се опитват да обкръжат позициите на украинските въоръжени сили между Мирноград и Гродовка. Това се казва в последния доклад на "Института за изследване на войната“ (ISW), предава УНИАН.

Първата тактическа операция се провежда по линията Новогродовка-Гродовка източно от Покровск. За да напреднат до покрайнините на града, руснаците трябва първо да превземат Мирноград.

Втората тактическа операция се провежда по линията Селидово-Украинск-Горняк югоизточно от Покровск. Тук руската армия се опитва да разшири своята групировка и да елиминира уязвимите места за контраатаки на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Според анализаторите руското военно командване вероятно разглежда и двете операции като предпоставка за започване на интензивни настъпателни действия срещу самия Покровск.

Главнокомандващият на ВСУ генерал Александър Сирски заяви на 29 август, че най-горещите битки на това направление се водят в няколко точки едновременно:

в източните покрайнини на Гродовка (източно от Покровск);

югозападно от Гродовка близо до Красний Яр, в рамките на Новгородовка (югоизточно от Покровск);

на изток от Селидово близо до Михайловка (югоизточно от Покровск).

ISW регистрира успехи на руснаците в тези райони през последните дни. Наскоро те обкръжиха украински позиции югоизточно от Покровск по Карловския язовир и принудиха украинските въоръжени сили да отстъпят от ограничените позиции в района.

Руснаците вероятно се надяват да постигнат подобен ефект, като се опитат да обкръжат украинските позиции между Мирноград и Гродовка, въпреки че остава неясно дали те ще успеят да поддържат относително бърз темп на настъпление през сравнително големия град Мирноград и околностите му площ.